Wat is de beste domeinnaam extensie?

Wat is voor jouw website de beste domeinnaam extensie? Of in gewone mensentaal: moet je nu een .nl, .com of .be domein gebruiken? Maakt het verschil als je kiest voor een meer uitzonderlijke domeinnaam zoals .org, .net of .info?

Kies voor .nl of .com

De keuze van de juiste domein extensie is afhankelijk van de doelgroep van het domein. Voor de Nederlandse markt is een .nl of .com domein absoluut de beste keuze. Dit heeft twee belangrijke redenen:

  • Bezoekers
  • Google

Beste domeinnaam extensie voor bezoekers

Waarom zijn .nl en .com de beste keuzes voor bezoekers van je website? Dit zijn nu eenmaal de domeinnamen die men gewend is.

Veel .nl en .com domeinnaam zijn al bezet. Het is dan erg verleidelijk om dan toch een .net of .org versie te registeren. Maar, dit maakt het onthouden van jouw website voor bezoekers een stuk lastiger. Stel jouw website is fietsen.net en een bezoeker wil na het eerste bezoek graag nog eens terugkeren. Grote kans dat deze – uit automatisme – fietsen.nl intoetst. Waarschijnlijk de website van de concurrent.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen..

Een vreemde domeinnaam kan er juist ook voor zorgen dat jouw website beter onthouden wordt. Kies dan voor een uitzonderlijke extensie zoals .info of .net en integreer deze in je merknaam. Een goed voorbeeld is tweakers.net.

Hoe belangrijk is een domein extensie voor Google?

In principe zou een domeinnaam of domeinnaam extensie voor Google geen invloed moeten hebben. Zoekmachines waarderen een website op grond van de inhoud en de teksten geschreven voor Google. Een goede website op .org heeft altijd de voorkeur boven een slechte op .nl.

Toch laat de praktijk zien dat .nl en .com domeinnamen de Nederlandse zoekresultaten domineren. Dat zal ongetwijfeld met het relatief grotere aanbod te maken hebben, maar het is toch goed om je te realiseren…

Welke domein extensie moet je echt niet kiezen?

Geïntegreerd met een goede merknaam kun je dus prima kiezen voor een meer ongebruikelijke domeinnaam extensie. Kies alleen nooit voor een landelijke extensie van een ander land dan je doelgroep. Bijvoorbeeld een .de domein. Dit herkent Google als een Duitse website en zal absoluut slecht zijn voor je ranking in de zoekmachines.

Registreer alle opties

Kies één extensie die je definitief wil gaan gebruiken. Als je in verschillende landen actief bent kun je ook verschillende landelijke domeinnamen gebruiken. Iedere land een eigen domein. Registreer ook altijd alle andere gangbare opties voor jouw domeinnaam. Zoals .eu, .com, .net en .org. Je wilt natuurlijk niet hebben dat jouw concurrent hier later mee vandoor gaat…

Na de keuze voor een domein extensie ga je aan de slag met de complete domeinnaam. Lees hier alles over het kiezen van de juiste domeinnaam voor je webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *