Beste lettertype voor je website

Wat is het beste lettertype om te gebruiken op je website? Hoe weet je zeker dat het lettertype ook goed zichtbaar is voor iedere bezoeker? In dit artikel laat ik zien welke lettertypes anno 2016 het meest gangbaar zijn en hoe je zeker weet dat het lettertype veilig gebruikt kan worden.

Web safe fonts, web fonts en Google fonts

Vroeger was het noodzakelijk om een zogenaamd “web safe font” te gebruiken. Zoals Arial of Verdana. Dit zijn standaard lettertypes die vrijwel iedereen op zijn computer heeft staan. Gebruikte je vroeger een lettertype dat niet op de computer van de bezoeker was geïnstalleerd, dan werd deze niet weergegeven.

Tegenwoordig is het echter meer gangbaar om het gebruikte lettertype als webfont aan een website toe te voegen. “Web safe fonts” worden anno 2016 meer als “fall back” gebruikt, voor als er iets misgaat bij het laden van de webfonts.

Google fonts

Google fonts zijn het meest gebruikte web font.  Deze zijn gemakkelijk aan je website toe te voegen door een simpel script in de header toe te gebruiken. In al mijn website’s maak ik vrijwel altijd en alleen gebruik van Google fonts.

Wat is wanneer het beste lettertype?

Het gebruik van lettertypes is globaal in 3 verschillende categorieën onder te verdelen:

 • Content
 • Koptekst
 • Design

Lettertypes in content

Met content bedoel ik de “gewone tekst” die op een website zichtbaar is. Zoals je die nu leest. Gebruik in de content altijd een goed leesbaar standaard lettertype. Het gaat hier om de inhoud.

Een lettertype voor gewone webtekst mag niet afleiden van de boodschap. Het moet prettig leesbaar zijn, anders haken bezoekers af. Hoe pakkend de inhoud van de tekst ook is.

Aan te raden lettertypes die prettig leesbaar zijn:

Google Fonts:

 • Open Sans

Beste lettertype website Opens Sans

 • Lato

lato

 • Roboto

roboto

 • Source Sans Pro

Source Sans Pro

Web safe fonts:

 • Helvetica
 • Arial
 • Verdana

[magnet]

Lettergrootte en dikte

Door de jaren heen is het steeds gangbaarder geworden om relatief grote lettertypes te gebruiken. Was het tot een paar jaar geleden niet ongewoon om ’14pt’ als lettergrootte te hanteren. Anno 2016 is dat minimaal ‘16pt’ en vaak wordt ook ‘18pt’ gebruikt.

Let op dat je ook een passende letterdikte (font-weight) gebruikt. De dikte van de letters kan per lettertype en browser verschillen. In Chrome lijken letters bijvoorbeeld vanak iets “smaller”. Een letterdikte van 300 voor veel lettertypes lijkt in Firefox te voldoen, maar blijkt in Chrome vaak net niet helemaal prettig leesbaar te zijn.

Beste lettertypes in Koptekst

In kopteksten van een website kun je iets meer experimenteren. Deze lettertypes mogen meer opvallen en afsteken bij de rest. Pas op dat het geen circus wordt, maar iets meer opvallend kan prima.

Google fonts die goed te gebruiken zijn als koptekst:

 • Roboto condensed

roboto condensed

 • Lora

lora

 • Signika

signika

 • Oswald

oswald

Daarnaast voldoet een dik gedrukte, iets grotere versie van het standaard lettertype ook uitstekend als kop. Zorg in ieder geval dat de kopteksten voldoende opvallen tussen de gewone tekst.

Lettertypes in design

Het gebruiken van web fonts heeft ook de deur geopend voor het gebruik van de meest clowneske lettertypes die je kunt bedenken. Gebruik deze nooit als lettertype voor de content of koptekst. Voor design doeleinden kunnen ze echter prima gebruikt worden.

Steeds vaker vervangen lettertypes het gebruik van afbeeldingen. Dit heeft een positief effect op de laadtijd. Lettertypes laden over het algemeen sneller dan afbeeldingen. Het is dus niet ongewoon om het tekstgedeelte uit je logo te laden als tekst.

Lettertypes voor het gebruik van iconen

Een vervolg op het gebruik van lettertypes in het design is het gebruiken van iconen in de vorm van web fonts. Dit bevorderd eveneens de laadtijd en werkt ook nog eens erg fijn als WordPress ontwikkelaar. Zeker een onderdeel waar ik in de toekomst nog eens een artikel over schrijf.

Tot slot

Conclusie: hou het standaard en leesbaar. Zeker bij langere teksten gaat het om de inhoud. De vormgeving van letters moet vooral niet afleiden en het verder lezen van de tekst bevorderen.

Wil je zeker zijn van een goede keuze in lettertypes en/of de juiste manier van toevoegen aan je website? Kies er voor om een WordPress website te laten maken of kies als designer voor mijn PSD naar WordPress service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *