Afbeelding toevoegen WordPress

Een afbeelding toevoegen in WordPress kan op twee verschillende manieren:

  • Via ‘Media toevoegen’
  • Als ‘Uitgelichte afbeelding.

Verschil ‘uitgelichte afbeelding’ en ‘media toevoegen’

Een uitgelichte afbeelding is de afbeelding die WordPress standaard gebruikt in alle overzichten. Afhankelijk van de techniek in jouw thema of website wordt de afbeelding getoond of niet.

Afbeeldingen die je toevoegt via ‘media toevoegen’ zijn altijd zichtbaar op de plek waar je deze toevoegt. Binnen sommige thema’s wordt de eerste afbeelding binnen een bericht automatisch herkent als de ‘uitgelichte afbeelding’.

Afbeelding toevoegen WordPress

Afbeelding toevoegen WordPress

Een uitgelichte afbeelding voeg je toe door rechtsonder bij een pagina of bericht te klikken op ‘uitgelichte afbeelding’. Als je een afbeelding direct in het bericht wil toevoegen klik je op ‘media toevoegen’ zoals op de afbeelding hieronder.

Afbeelding toevoegen in WordPress

Je kunt nu een afbeelding uploaden vanaf je computer of een afbeelding gebruiken die al in de Media bibliotheek staat van WordPress.

Media bibliotheek

In de Media bibliotheek staan alle bestanden die eerder aan WordPress zijn toegevoegd. Om één van deze afbeeldingen te gebruiken kun je er simpelweg één selecteren.

Afbeelding uploaden in WordPress

Om een afbeelding te uploaden kies je voor ‘Bestanden uploaden’ en ‘Bestanden selecteren’. Nu blader je naar de map op je eigen computer waar het bestand staat dat je wilt toevoegen.

Afbeelding velden invullenAfbeelding velden invullen

Als je een afbeelding hebt geselecteerd kun je de Titel, Onderschrift, Alt-tekst en Beschrijving invullen. Het onderschrift en de beschrijving zijn afhankelijk van jouw website wel of niet zichtbaar in de buurt van de afbeelding. Je kunt deze twee velden zonder problemen overslaan.

De Titel en de Alt tekst kun je beter wel invullen. Deze worden door Google en andere zoekmachines gebruikt om te achterhalen wat er zichtbaar is op de afbeelding. Een gemiste kans voor de Google ranking (SEO) van je website als je deze niet invult.

Weergave-instellingen van afbeeldingen

Onder de invulvelden vind je de Weergave-instellingen zoals zichtbaar op onderstaande afbeelding. Deze weergave instellingen kun je niet instellen voor een ‘uitgelichte afbeelding’ omdat dit al bepaald is in het ontwerp van je website of thema.

Weergave instellingen voor afbeedlingen

Uitlijning

Achter uitlijning selecteer je hoe de afbeelding binnen jou pagina of bericht wordt weergegeven.

Link naar afbeelding

De link naar de afbeelding kun je het beste op ‘Geen’ zetten. Tenzij je graag wil dat iemand die op de afbeedling klikt naar een bepaalde pagina gaat. In zo’n geval selecteer je ‘aangepaste url’ en vul je de URL van de bestemming in.

Standaard staat deze optie op ‘Mediabestand’. Hierdoor krijgt de afbeelding een directe link naar het mediabestand. Dit kan een bezoeker sterk in verwarring brengen en is niet aan te raden.

De link naar een ‘Mediabestand’ kan bij een afbeelding wel van pas komen als je het combineert met Fancybox. Deze jquery plugin zorgt ervoor dat je een link kan openen in de website die je bekijkt.

Vraag bij je ontwikkelaar na of hij deze jquery plugin in jouw website kan integreren. Heb je een website bij Wubdesign laten maken? Grote kans dat de plugin standaard in je website is gebouwd… 🙂

Afmeting van afbeelding in WordPress

Afhankelijk van jouw WordPress site staan achter afmetingen een aantal vooraf ingestelde formaten. Dit zijn de formaten waarvoor, bij het uploaden, automatisch per afmeting een bestand  wordt aangemaakt.

Kies één van deze afmetingen of selecteer de optie voor de ‘Volledige grootte’. Je kunt de grote van de afbeelding ook nog aanpassen als deze al is toegevoegd aan je editor.

Afbeelding invoegen in bericht

De laatste stap is nu om te klikken op ‘invoegen in bericht’ en je afbeelding is toegevoegd aan WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *