wordpress website in bestaande website

WordPress website maken in bestaande website

Soms is het handig om een wordpress website te maken naast een bestaande website. Je hebt bijvoorbeeld al een goedlopende website en wil deze meertalig maken met per taal een aparte WordPress installatie in een subdirectory. Of je wilt een testomgeving creëren waar je een kopie van je huidige website neerzet om nieuwe functies uit te testen.

Een WordPress website maken naast een bestaande website kun je op twee manieren doen:

 • Als subdomein.
  Dus bijvoorbeeld: nieuwewebsite.example.com
 • Als subdirectory (in een submap).
  Bijvoorbeeld: example.com/nieuwewebsite/

Lees hier meer over het kiezen van de juiste domein extensie voor je website.

Een submap of subdomein voor een WP website in een bestaande website?

Welke optie je gebruikt is afhankelijk van het doel van de nieuwe website binnen de bestaande website.

Subdomein

Ben je van plan om de nieuwe site als testomgeving (staging) van de bestaande website (productie) te gebruiken? Dan kun je deze het beste op een subdomein plaatsen. Omdat staging en productie er over het algemeen (bijna) exact hetzelfde uitzien kan het erg verwarrend zijn om in zo’n geval met een subdirectory te werken. Je kunt in de adresbalk niet in één oogopslag zien om welke versie van de website het gaat.

Subdirectory

Een website in de subdirectory van je huidige website is vooral handig als het om een aparte website gaat die je wel op hetzelfde domein wil hebben staan. Bij een subdomein is dit niet het geval. Zoekmachine’s zoals Google beschouwen een subdomein als een andere URL. Deze krijgt niet de autoriteit van je bestaande site mee.

Een andere website in de subdirectory van de bestaande is een goede optie als je bijvoorbeeld een blog of forum wil toevoegen aan je webshop. Je plaatst dan een WordPress installatie in de submap /blog. Technisch gezien bestaan beide site’s dan binnen 1 website. Maar jij kunt ze wel apart beheren. Erg fijn voor het overzicht.

Hoe plaats je een WordPress installatie in een subdirectory?

In onderstaande video laat ik zien hoe je een WordPress website in de submap van een bestaande website plaatst.

Voor als de video nog niet helemaal duidelijk is volgt hieronder de instructie uitgeschreven.

1. WordPress  downloaden in submap

 • Ga naar de website van WordPress om de meest recente versie van WordPress te downloaden.
 • Log in via FTP en maak in de root (meestal public_html, de plek waar je mappen ziet zoals “wp-content” en “wp-admin”) van de bestaande site een mapje aan met de naam die je wil
 • Pak de zip file van WordPress uit en kopieer de bestanden in de map die je zojuist hebt aangemaakt.

2. Database aanmaken

Het aanmaken van een database verschilt per hostingprovider. In de video gebruikt mijn aanbieder cPanel. Andere veel gebruikte controlpanels zijn DirectAdmin en Plesk. Binnen ieder systeem werkt dit ongeveer hetzelfde. Je gaat naar “(MSQL) databases” en daar heb je de mogelijkheid om een database en database user aan te maken.

3. Configuratie bestand aanpassen

Nu moeten de nieuwe WP bestanden nog worden gekoppeld aan de juiste database. Dit doe je in de wp-config-sample.php die je vindt in de root van je subdirectory.

In dit bestand vul je de juiste gegevens in op de plek van:

 • database_name_here
 • username_here
 • password_here

Na de aanpassing verander je de naam van het bestand in wp-config.php.

Let op! Het gaat hier dus om wp-config-sample.php in de aangemaakte subdirectory die je moet aanpassen. Na het aanpassen verander je de naam naar wp-config.php.

4. WordPress installeren

Nu ga je in je browser naar de homepage van de installatie in je subdirectory. Dus bijvoorbeeld naar example.com/nieuwewebsite. Hier volg je de instructies van de WordPress installatie.

Klik op installeren en WordPress wordt voor je geïnstalleerd. Je hebt nu een nieuwe website in een subdirectory geplaatst!

Gelukt?

is het gelukt of loop je nog ergens tegenaan? Laat het hieronder weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *