WordPress website in meerdere talen

Hoe maak je een WordPress website in meerdere talen? Als WordPress developer krijg ik deze vraag regelmatig. Of het nu gaat om een internationaal bedrijf of een vereniging met zowel Engelstalige als Nederlandstalige leden. Bezoekers met een verschillende taal bedienen kan gemakkelijk vanuit één WordPress installatie.

Een website in meerdere talen integreren kan in principe binnen ieder design. Heb je zelf al een design gemaakt, bekijk hier mijn PSD naar WordPress service.

Hoe maak je een WordPress website in meerdere talen?

Voor een meertalige website maak ik standaard gebruik van de WPML plugin, ofwel de WordPress Multilingual plugin.

Wordpress website in meerdere talen

Deze plugin verdeelt de beheerdersomgeving van je WordPress installatie in de talen die je zelf kan instellen. Vervolgens kun je per taal pagina’s en berichten aanmaken, die gemakkelijk te reproduceren zijn in een andere taal. Hierdoor wordt het vertalen van je website een fluitje van een cent.

Hoe werkt WPML?

Als je een bericht of pagina hebt aangemaakt kun je er voor kiezen om de pagina naast de WordPress editor ook in een andere taal aan te maken of te kopiëren. Beide pagina’s zijn nu automatisch aan elkaar gelinkt. Zowel aan de voorkant als de achterkant van je WordPress website.

Ook menu’s en op maat aan gemaakte berichtsoorten (custom post types) kun je apart vertalen. Als een externe plugin compatible is met WPML kan deze ook per taal worden ingesteld.

Talen per pagina in WordPress

Werkt WPML voor iedere website?

Aan de voorkant van een website kun je switchen tussen de verschillende talen met een taalselectie dropdown. Als je WordPress website op de juiste manier in elkaar zit stel je via de instellingen van WPML gemakkelijk in waar je de taalselectie zichtbaar wil hebben.

Ook kun je gebruik maken van de meegeleverde widgets die je op iedere willekeurig plek binnen je website zou kunnen plaatsen.

URL structuur

Eerder schreef ik al eens over het belang van een goede website structuur. Bij een meertalige website zijn er twee opties die je kunt gebruiken om de URL structuur voor de meertaligheid onder te verdelen:

  • Taal per submap
  • Taal per domeinnaam

Taal per submap of domein

Taal per submap

Bij de onderverdeling van een submap valt de standaard taal van je website direct onder je hoofddomein. Bij example.com zou dat de Engelse taal kunnen zijn. Als je hier Nederlands aan toevoegt in een submap zou die versie van de website vallen onder example.com/nl/

Taal per domeinnaam

Ook als je gebruik maakt van verschillende domeinen kun je in WordPress vanuit één installatie werken met de WPML plugin. De Engelse versie zou dan bijvoorbeeld vallen onder example.com en de Nederlandse versie valt dan onder example.nl

Om een WordPress website in meerdere talen met verschillende domeinen te gebruiken zijn er specifieke instellingen nodig bij je hostingprovider. Ieder domein moet dan naar de zelfde map verwijzen waar de bestanden in staan. Vraag dit vooraf na bij je aanbieder.

Nadelen WPML plugin

Is dit artikel dan één grote lofzang voor gebruik van de WPML plugin? Nee, dat niet.. Voor meertaligheid binnen WordPress is het absoluut de beste optie die er is, maar houd vooraf rekening met het volgende:

  • WPML vraagt relatief veel van de resources van de WordPress database. Dit wil zeggen dat de plugin je website kan vertragen. In een goed opgebouwde website en bij een juist gekozen hosting pakket hoeft dat geen probleem te zijn. Houd er in ieder geval rekening mee dat je een steviger hosting pakket nodig hebt.
  • WPML is bug gevoelig. Omdat WPML een relatief grote rol speelt in het algeheel functioneren van je website, komt het vaak voor dat er een conflict optreedt met een andere plugin. Als je niet over voldoende technische kennis beschikt is het niet verstandig om hier zelf mee aan slag te gaan. Het is in ieder geval niet goed voor je bloedruk…;-)
  • In combinatie met Woocommerce is WPML nog “gevoeliger”. De meertaligheid is zeker te gebruiken in een WordPress webshop, maar laat dit altijd doen door een echte professional.

Zekerheid?

Wil je zeker weten dat je website goed in elkaar zit en optimaal presteert in combinatie met WPML? Bij wubdesign kun je een WordPress website of een WordPress webshop laten maken waar je zeker van weet dat de meertaligheid goed op orde is.

Ga hier naar de website van WPML om de plugin aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *